Småländsk ostkaka

I går, lördag, bakade smålänningen bosatt i Upplands ostkaka. Det tar ett par timmar att göra men är en del väntetid, effektiv arbetstid är inte mer än en 40 minuter. Slutresultatet blir också fantastiskt gott, mycket godare än köpt. Dessutom får man ju chansen att påverka mängden mandel och grädde 🙂

Ingredienser
3 liter röd mjölk (3%)
1 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe
3 ägg
0,75 dl sötmandel
3 bittermandlar
0,5 dl strösocker
3 dl grädde 

Gör så här:

1. Vispa ut vetemjölet i lite av mjölken och häll därefter i resten av mjölken.
2. Värm mjölken till 37 grader. Det är viktigt att mjölken blir jämnvarm.
3. Rör ner ostlöpen. Mjölken måste vara mellan 30 och 37 grader för att löpen ska fungera. Låt det hela vila 45 minuter och stelna.
4. Vispa ordentligt så att vasslen separerar från ostmassan. Låt stå ytterligare 30 minuter. Hacka mandeln under tiden.
5. Sila bort vasslen från den kesoliknande ostmassan. För att få den fast och fin tog jag lite i taget och kramade ur den med händerna. Det blev drygt 2 liter vassle. Ostmassan får gärna stå en stund i silen så separerar det lite mer vassle.
6. Vispa ägg, socker och grädde. Blanda i den hackade mandeln. Tillsätt ostmassan. Nu är ostkakesmeten klar. Det blir knappt två liter.
7. Smörj några aluminiumformar och häll i smeten. Ostkakan reser sig inte särskilt mycket så man kan fylla upp ordentligt.
8. Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 1 till 1,5 timme tills den fått lagom med färg.

Till ostkakan gjorde vi en enkel ”sylt” på frysta hallon, blåbär och lite rörsocker. Det hela blev gudomligt gott och avnjöts tillsammans med en kopp nygjort pressokaffe från Starbucks.