Fru, villa och barn gör att det är dags att skapa en egen jultradition. Julen blir fullt hus tillsammans med våra föräldrar och Cissis bror. Två släkter med olika julbordstraditioner gör att det blir mycket mat. I helgen ytterligare ett kryss på todo-listan bockats av, det hembakade vörtbrödet.
Cissi hade i uppdrag att köpa flytande vörtextrakt, det blev så mycket att jag tror vi får äta vörtbröd även på midsommar. Det blev fyra limpor på två lite olika recept. Provsmakat och väldigt gott!
Vad är vört? Från livsmedelssverige.se:
Vört kopplar de flesta ihop med julens vörtbröd. Det är den vätska som bildas när man mältar säd för till exempel tillverkning av öl. Vätskan består till stor del av maltsocker. Vanligtvis är det korn som man använder för att tillverka malt. Kronet blötläggs och får gro, sedan torkas det. Därefter blandar man malten med varmt vatten och flera enzymatiska processer sätter igång. Den ”gröt” som blir resultatet silas och vätskan man får är vad som kallas vört.