Barnmat

Nu har ju lilla Viktor ätit mat i cirka 2 månader, smakportioner sedan kanske 4 månader. I helgen var första gången som vi nyttjade en barnmatsburk. Vi tycker båda två att det är roligt att laga mat och varför ska inte Viktor få hemgjord mat? Nu har jag även fått en bra bok med tips på recept men även en hel del information och tips. Det är inte helt lätt att veta hur mycket mat de ska ha, vad de kan få ont i magen av osv. Jag saknar tyvärr mycket sådan information från BVC. Visst, vi hade en träff med en dietist i föräldragruppen men tyvärr fanns det mycket mer att önska av hennes genomgång. Så det mesta har vi tagit reda på själva. En grej som jag stör mig på är att man ska ge industrigröt till barnen. Ni hör ju själva hur ”mumsigt” det låter med industrigröt. Anledningen är att den är järnberikad och han får den i regel en gång per dag. Har dock provat egen havregrynsgröt och det gillade han verkligen, blir nog lite bättre konsistens på den. För att få mer järn kan man se till att servera den med exempelvis aprikoser som är rika på järn. Här är det dock viktigt med ekologiska aprikoser eftersom de andra som är gula är besprutade med svaveldioxid (det är därför de besprutade är gula och de ekologiska är mer brunaktiga).

Jag saknar som sagt själv en hel del information om barnmat och recept för att göra egen, jag tänker faktiskt därför själv nyttja vår blogg till att komma med receptförslag och andra tips. För visst är det intressant att vi blir allt mer medvetna om vad vi själva, våra gamla och äldre barn får i sig, men vi har inga problem att ge våra minsta barnmat på burk. Jag har inga synpunkter på att man ger burkmat, det är riktigt bra och smidigt. Jag tycker bara att det är en intressant tanke och jag vill visa att det inte är så svårt att göra egen mat även till de små. Ett busenkelt exempel är att vi numera kokar potatisen utan salt, då kan vi ge av den till Viktor och vi saltar vid bordet. Eller varför inte bara riva lite äpple eller päron på ett rivjärn, en skvätt kokande vatten och vips, ett mellanmål eller en efterrätt.