Fukt i krypgrunden

I juni skrev jag ett inlägg här på bloggen om att jag börjat mäta relativa luftfuktigheten i krypgrunden med hjälp av en Raspberry PI. Jag har samlat på mig en mätserie som jag också ritar tjusiga grafer för att på ett enkelt sätt få en snabb överblick.

För sista månaden ser det ut så här:
year

Och för hela mätserien ser det ut så här:
month

På Internet har jag också hittat ett mögelriskdiagram:
MoldRiskDiagr

Av mina grafer och mögelriskdiagramet kan man utläsa att vi ganska långa tider ligger i den ljusorangea och nog ibland är uppe i den mellanmörka. Det finns alltså en risk för att det ska börja komma mögel i krypgrunden. När jag tidigare i våras undersökte krypgrunden kändes läget inte på något sätt akut, så jag sover gott om natten.

Krypgrunden sträcker sig under halva huset i en nyare del och i källarens pannrum i den äldre delen finns en ventilationskanal mellan de båda utrymmena. Gissningsvis för att den tidigare värmepannan ordentligt lufttillflöde. Huset har självdragsventilation och det fläktar rätt friskt från krypgrund in i källare. Varje volym luft som kommer in i källaren ersätts i krypgrunden med luft utifrån, som vanligtvis är varmare. Varm luft som kyls ner får en högre relativ fuktighet. Planen är därför att sätta igen denna ventil för att minska luftombytet i krypgrunden.

Nästa steg är att sätta in en luftavfuktare. Det finns flera olika typer och jag vill samla på mig information om lägsta temperatur innan jag bestämmer mig definitivt. Just nu lutar det åt en kondensavfuktare, de har dock nackdelen att de slutar fungera vid lägre temperaturer.