Irland – Dublin dag 1 & 2

Cissi och jag brukade resa rätt så mycket innan barnen kom till världen. Vi har naturligtvis gjort en del resor både med och utan barn även efter deras tillkomst, om än inte lika många som tidigare. Nu har det i alla fall blivit dags att åka till Irland för att turista och göra ön.

image
Väckarklockan sattes på 03:30 och avfärd runt 04:00 med barn i pyjamas och kaffe i termosmuggen. Väl på Arlanda tilltog spänningen hos barnen och vi lyckades någorlunda smidigt parkera bil, checka in och passera säkerhetskontroll och passkontroll. Barnen spanade ut genom fönstrens i pir F på terminal 5 och allt som pågick. ”Titta en truck”, ”titta, titta, där”, ”en sopbil” och ”det planet ska flyga till Istanbul”.

image
Vi har förberett resan med att låna och läsa böcker om flygplan från biblioteket. Starten gick därför utan problem och så fort kapten Viktor och styrman Albin släckt säkerhetsbältesskylten och kopplat in autopiloten kunde vi börja titta på utsikten, charma flygvärdinnor och äta frukost. Inför landningen laddade de även med en liten lur.

Vi valde flygbuss till hotellet som innebar en liten promenad till hotellet. Kanske inte så lång egentligen men som ändå kändes rätt lång när packning och barn även ska transporteras. Väl framme vid hotellet visar det sig vara ett riktigt charmigt litet hotell med bra personal och stort och rymligt rum. Efter
att ha klarar av lunch tog vi oss ner på stan för att insupa atmosfären. Vi köpte en tvådagars biljett till hop on hop off bussar och besökte även Guinness store house, där så klart stans färskaste Guinness rann ner i strupen. Ölen var god men museet var lite för välbesökt.

image
Middag bjöds det på kvällen på en traditionell irländsk pub. Sandwich, fish ’n chips och hamburgare. Maten i Dublin är riktigt bra och över förväntan, dessutom till en rimlig peng. Irländarna är dessutom ett både vänligt och hjälpsamt folk vilket underlättar när man reser med barn.

Det är verkligen helt underbart att resa med barnen. Vi tittar på guidebokens sevärdheter men även grävmaskiner och ambulanser. Barnen är lätta och smidiga att ta med och gnäller nästan ingenting, naturligtvis får vi lyssna och anpassa resan en del till deras förutsättningar och önskemål men det känns inte som att vi avstår något på grund av barnen. Favoritstället är nog övervåningen på bussarna där man storögt kan se vad som passerar förbi. Vi har med oss en vagn och en ryggsäck mer barnsits. Det råder viss konkurrens mellan barnen om vem som ska sitta i ryggsäcken, men det är ganska skönt att sova en stund i vagnen för att hämta ny kraft.

Idag när Cissi körde vagnen på en kullerstensgata i området Temple Bar hör vi hur två killar kommenterar Albin i vagnen. Han sitter med guideboken i handen och försöker titta på kartan. De kommenterar att han inte har en chans att läsa kartan så som vagnen studsar och hoppar över stenarna. De blonda vikingabarnen drar ögon till sig!

image

Dag två bjöd på mer av sight seeing bussar och en hel del promenad i olika delar av stan. I Phoenix park fick barnen chans att springa av sig ordentligt. Att springa runt stentornet (Viktors ord för obelisk) och upp och ner för trappan var riktigt roligt. Av stan har vi nu betat av flera sevärdheter som Jameson Destillery, Temple Bar, Trinity Collage och Grafton street.

På vägen hem efter att den yngste hade somnat passade vi på att avnjuta varsin Irish Coffee, äppeljuice och mjölk på en pub nära hotellet. Att den äldsta förärades både äppeljuice och mjölk beror på att frun läste fel på etiketten och först trodde juicen innehöll 3% alkohol. 100 ml var visst istället 3% av dagligt rekommenderat energiintag. Irish Coffee och pints verkar sakna motsvarande rekommendation…

Vädret har hittills motsvarat svensk sommar anno 2015 vilket passar rätt bra för turistande i en storstad.