Fortsättning på altanen

Arbetet med altanen fortsatte över valborg och första maj i sann arbetaranda. Jag började med att göra klart skarvarna och bärlinorna med 6×80 träskruv.

IMG_2475

När jag läst på nätet om altanern har jag upptäckt att det verkar vara en stor fråga om vilket hålla man ska lägga trallen på – ifall årsringarna ska bilda en sur eller glad gubbe. Virket vi fick var impregnerat under april och har nu hunnit torka till något. Man kan redan se tendenser till att det böjer sig något. Jag kommer att lägga det som ”sur gubbe” med förhoppning om att det inte ska bli dalar som det står vatten i – däremot med risk för lite mer sprickor.IMG_2476

Dags att börja fästa golvreglarna med ankarskruv.

IMG_2478 IMG_2493

På kvällen så var till slut alla golvreglar på plats. Nu börjar man verkligen få känsla för storleken av altanen. När vi bestämde storleken så resonerade vi inte så mycket. Nu när jag ser hur stor den blir hade den nog inte behövt sträcka sig fullt så långt ut från huset. Men det är så dags nu 🙂 Det sägs också att man ska ta i i storlek och att man ska akta sig för att bygga för litet. IMG_2503

Har påbörjat att kottla för den fris som ska gå runt och rama in och se till att inget ändvirke syns på kortsidorna. IMG_2508

Det regnade hela denna dag, mamma hittade ett gammalt regnställ som var perfekt att arbeta i. Bara att gneta på trots regnet! Det var faktiskt smidigt att ha en väska att ha skruven i samt smidigt att Essve inte använder pappkartonger till sina skruvar.IMG_2510

Första brädan på plats! Det tar lite tid för en amatör att figursåga runt stolparna. Figursågningen är jag nöjd med, jag är inte lika nöjd med gersågningen och någon skarv. Janne har dock köpt en ny såg som jag ska prova vid nästa tillfälle. IMG_2512 IMG_2515

En reaktion på ”Fortsättning på altanen”

  1. Läste nyss i Vi i Villa att deras tips är att lägga brädorna som en ”glad gubbe”, den blir konvex när den torkar, medan ”sur gubbe” blir konkav och vätan står kvar . Är de experter eller ej ? Det är nog lite blandat på altanen i stan eller så följer inte alla brädor mönstret, men i alla fall där det är konkavt blir det halt när det är fuktigt, och så var det på en del ställen på den numera bortrivna altanen, som att det började växa alger där.

Kommentarer inaktiverade.