Plintgrävning

Innan jag gjorde min altanritning hade vi uppe vid stugan diskuterat hur stor den nya altanen skulle bli. Vi placerade ut brädor från den gamla altanen för att man skulle få en uppfattning om storleken på den nya.Altanstorlek

Första steget under mina arbetsdagar var att lite noggrannare med snöre sätta ut storleken på den tänkta altanen och att mäta ut var de olika plintarna skulle grävas ner. Att först måtta fram de olika längderna var snabbt gjort. Det tog mer tid än vad jag trodde att få ut alla vinklar räta. Naturligtvis hade jag glömt att ta med ett långt måttband vilket försvårade arbetet. Det var rätt roligt att få använda gammal skoltrigonometri och Pythagoras sats. Det är nog tur att inte Janne såg mig när jag höll på, men till slut fick jag till det. Att därefter sätta ut plintarnas placering gick fort.

Dags att gräva! Plintarna är 50 cm höga och i stolpjärnen fäster jag en stolpe av två 45×95 som är sammanfogade med ett urtag för bärlinan. Plintarnas höjd behöver därmed inte vägas in, bara de kommer tillräckligt långt ner. Spaden i jorden och där var det urberg. Några plintar fick sin position justerad för att de skulle komma djupt nog eller för att det var avlopps eller elledningar till reningsverket i vägen. En plint får ersättas av ett Lecablock som ligger direkt på berghällen. Fördelen är att flera plintar står stadigt på berg. I botten på de grävda groparna har jag lagt markduk och lite makadam.

Jag grävde med en kvalitetsspade från Fiskars som jag hade med mig hemifrån. Grävandet fortskred bra men när det var fyra plintar kvar hände det härTrasig spadeMamma hade dock en extra spade som jag både kunde fortsätta med och dessutom ta med mig hem. Tack för det! Det färdiga resultatet syns på bilden nedan, det återstår en plint att sätta ner. Den saknade plinten fick inte plats i bilen men gropen är i alla fall grävd. Plintar på plats

Åter hemma har planeringen fortsatt och i går beställde jag det tryckimpregnerade virke jag behöver från Kristdala bygg. Det blir utkört under nästa vecka.Utrustningslista

Då det samtidigt med altanbygget byggs avlopp och ska renoveras badrum är inte vattnet inkopplat. Jag bestämde mig därför att efter avslutat förvärv ta mig ett dopp i sjön och tvätta av mig. Termometern visade enligt uppgift sex grader längst in vid stranden. Badet blev kort men för säsongen långt. Det bet ordentligt i fötterna innan jag kom upp. Badsäsongen 2015 inleddes i alla fall den fjärde april vilket får anses vara godkänt 🙂

 

4 reaktioner på ”Plintgrävning”

    1. Tack! Jag har plussat på en del och tror jag ska vara på säkra sidan. Det är säkert något jag inte tänkt på 🙂

Kommentarer inaktiverade.