Altanreglar

I helgen fortsatte jag arbetet med altanen. Det första som var snabbt ordnat var att få den sista och saknade plinten på plats. Jag hade familjen med och barnen hjälpte gärna till 🙂

Hörselskyddsbarn

Det lokala byggvaruhuset (Kristdala bygg) har i veckan kört ut ca 500 meter trall samt de olika reglar jag behöver. Trallen körde de ner på tomten och den bildade bra arbetsbänk i anslutning till bygget.

Arbetsbänk

Det visade sig att Janne hade en krysslaser och med hjälp av den gick det snabbt att mäta in nivåerna på samtliga plintar och räkna fram hur höga respektive stolpe skulle vara. Därefter startade serietillverkning av de olika stolparna, de limmas med PU-lim och skruvas med trallskruv (Essve 4,8×75). Första stolpen monterades därefter snabbt. Jag hade valt att inte använda fransk skruv utan Essves träskruv HEX 10×50. Jag har en rätt enkel AEG 12V skruvdragare, trots detta orkade den dra i skruvarna men jag behövde efterdra dem med spärrskaft. Stolpinfästning Stolpinfästning
Som jag tidigare skrivit så kände jag mig lite osäker kring hur jag skulle fästa den inre bärlinan i grunden, men valde till slut fasadplugg. Fasadplugg visade sig nog vara klokt då det kändes som en del hålrum mellan stenen när jag borrade med borrhammaren. Jag valde försänkt skalle så slipper jag riskera att skruven sitter i vägen för kommande balkskor. Skruvdragaren orkade inte dra i dem helt utan jag behöver efterdra dem för hand. Dags för ny skruvdragare? Bärlina Bärlina Bärlina

Efter detta fortsatte jag med stolparna för den yttre bärlinan. Stolparna till räcket sticker upp och ska senare sågas ner till lagom höjd. Stolpar

Nästa steg var att börja montera även de andra två bärlinorna. Här hade jag inte helt tänkt till med plintavstånd och virkeslängden, båda skarvarna av bärlinorna skulle hamna i samma fack vilket inte kändes helt bra. Jag bestämde mig därför för att utöka längden på det Leca-block som vilar på berget så att ena skarven får stöd. Jag upptäckte också att jag missat att tänka på lämplig skruv till att fästa bärlinorna, de är tillfälligt fästa med trallskruven men jag kommer att skaffa kraftigare skruv att fästa dem med (träskruv 6×80 eller liknande). Tanken är att fästa dem i tre grupper så att de bildar en momentfri skarv. IMG_2433

Dags att börja ordna stöd åt skarven i mellersta bärlinan, där jag förlängde med ett extra Leca-block, som också bildar ena skruvgruppen i skarven. Jag började med att använda HEX 8 x 100 men gick över till att istället använda träskruv 6 x 120. Skarv

Slutligen var det så dags att börja placera ut golvreglarna. Detta arbete är bara precis påbörjat och jag kommer att fortsätta med det vid nästa tillfälle. Nästa tillfälle är ännu inte inplanerat. IMG_2451