Installation av TV-antenn

I vårt hus finns förutom el-uttag också datauttag i alla rum. Däremot är det inte installerat någon TV-antenn eller antennät för TV. Tanken är att man ska köpa IP-TV av Telia med den nackdel att det är en box med ytterligare en fjärrkontroll. Vår TV har inbyggd digitalbox och med den kan vi klara oss med bara en fjärrkontroll. Teracom/Boxer passar då rätt bra för oss.

Vi har använt en liten inomhusantenn. Riktad NV har inte gett så bra bild och den sändaren har inte en av lokalkanalerna. Riktad mot SO har givit bra bild och lokalkanal. Tyvärr med sladd genom halva huset som emellanåt gör så att antennen flyttas och att det ofta är svårt att få in HD-kanalerna. Dags att göra något åt det! Vi bestämde oss för att installera en riktig TV-antenn.

Höjdrädd som jag är vill jag inte klättra med stege till nocken för att sätta en antenn. Läste på nätet att det oftast fungerar bra att sätta en utomhusantenn inomhus på vinden. Värt att testa. Jag la en König DAT-45 löst på vinden och den visade sig fungera bra. Jag fäste ett kort maströr med hjälp av hålband och skruvade upp antennen i det. Antennen riktades in med hjälp av kompass, bäringen går att söka fram på Teracoms webbsida.
Huset saknar som sagt antennät, det finns tyvärr inte heller förberett någon kanalisation. Vi har TVn på övervåningen, lösningen blev därför att ta sig ner i en av innerväggarna och den vägen få till en snygg installation. Lösullen krattades undan. Jag trodde jag skulle kunna se toppen av innerväggen, men det gjorde man inte. Takgipsen ligger på hela våningsplanet. Efter noggrann mätning av var innerväggen borde finnas och var väggens reglar var placerade sattes borren i taket. Jag träffade mitt i stålregeln och slapp ta fram spackel och takfärg. Jag vidgade hålet till 22 mm och stoppade ner ett 16 mm VP-rör. På bilden är röret fäst i takstolarna och diffusionsspärren tillbakalagd och tätad.

Efter att mätt ut var jag ville ha antennuttaget var det dags att sätta dosfräsen i väggen. Efter det finns ingen återvändo. VP-röret fanns på insidan och jag träffade inte mitt i en regel. Jag monterade ROT-dosa, tryckte ner antennkabeln och monterade antennuttaget. På vinden har kabeln en F-kontakt och jag klamrade den för att få installationen lite snyggare. På sista bilden syns det färdiga resultatet. Bilden är kanon, även på HD-kanalerna, nu betalar jag TV-licensen med glädje.